Χαιρετιστήριο Μήνυμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Posted on Posted in Διακρίσεις, Νέα

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1873

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Χαιρετιστήριο Μήνυμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας ,για την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940.

 

Τιμάμε και εφέτος την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ως ημέρα μνήμης, θυσιών, ηρωισμών, ευγνωμοσύνης, προπαντός όμως υποθήκης.

Τις υποθήκες, που άφησαν τα παλικάρια μας στα βουνά της Αλβανίας με το αίμα τους, η γυναίκα, που με συνείδηση αναλάμβανε το μεγάλο χρέος της να βοηθάει τα αδέλφια της και τα παιδιά της πάνω στα βουνά της Πίνδου, τα αδέλφια μας εθελοντές Έλληνες από την ελληνική διασπορά αλλά και τα αδέλφια μας οι Κύπριοι, που πολέμησαν όλοι μαζί και άφησαν άφωνους τους λαούς της Ευρώπης.

Η εξάμηνη σχεδόν αντίσταση αλλά και νικηφόρα πορεία των Ελληνικών δυνάμεων στην Αλβανία επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β Παγκοσμίου πολέμου, για να πει ο Στάλιν «μετά τον πόλεμο θα περάσω από τη Σερβία ως φίλος, από τη Βουλγαρία ως τιμωρός και θα πάω στην Ελλάδα ως προσκυνητής» και από την άλλη ο Τσώρτσιλ «δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν τους ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

… το πρωί της ημέρας αυτής η Ελληνική Κυβέρνηση ανήγγειλε στον ελληνικό λαό ότι η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο αυτό.

Οι καμπάνες χτυπούσαν από άκρη σε άκρη της ελληνικής γης για να γνωστοποιήσουν το γεγονός και τότε, όπως οι χρονικογράφοι της εποχής έγραφαν, «ένα χαρούμενο ξάφνιασμα φάνηκε στα μάτια των ανθρώπων σάμπως όλος αυτός ο κόσμος να μάθαινε ξαφνικά πως έχει μέσα του κρυμμένα νιάτα, δύναμη να αρχίσει έναν καινούριο αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας».

Ολόκληρη η χώρα δονήθηκε από ισχυρό πατριωτικό παλμό, οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους στους δρόμους και στις πρώτες διαδηλώσεις που συγκροτήθηκαν στις πόλεις και με αποφασιστικότητα διακήρυξαν το μεγάλο ΟΧΙ.

Το ρολόι της Ιστορίας κουρδίστηκε από την ψυχή του λαού και ξεκίνησε να αγωνίζεται. Ήταν η μεγάλη αρχή του Μεγάλου Αγώνα που αποτέλεσε μια από τις ενδοξότερες σελίδες αυτού του τόπου.

Οι ένδοξες αγωνιστικές πατριωτικές υποθήκες του έθνους και οι ζωντανές παραδόσεις του ΄21 είχαν ρίξει βαθιές ρίζες στην ψυχή του λαού για το Μεγάλο αγώνα για την ελευθερία και την αντίστασή του στον υπέρτερο αριθμητικά και πάνοπλο επιδρομέα.

Ζούμε σήμερα στην πατρίδα μας ανάμεσα στην ομίχλη του αύριο, που διαγράφεται η απόκρημνη επιφάνεια μιας νέας παγκόσμιας κοινωνίας, ενός νέου πολιτισμού στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

Βιώνουμε όλοι ραγδαίες εξελίξεις, που ανατρέπουν θεσμούς, μεταβάλλουν αξίες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεριζώσουν τις ρίζες μας. Εμείς όμως ξαναλέμε βροντερά ΟΧΙ .Ξεχνούν ότι η πατρίδα μας στη μακραίωνη ιστορία της έχει αντιμετωπίσει σε διάφορες περιόδους μεγάλες καταστροφές, όπως κατακλυσμούς, λοιμούς, εμπρησμούς αλλά και ύπουλες επιδρομές με στόχο τη διάβρωση της εθνικής μας φυσιογνωμίας, της ορθόδοξης πίστης μας και τη διαστρέβλωση της ιστορίας μας. Όμως, παρόλα αυτά επιβιώσαμε, ζούμε και αγωνιζόμαστε για να επουλώσουμε τα τραύματα μας, μιλάμε και γράφουμε την ίδια γλώσσα τα τελευταία τουλάχιστον 5000 χρόνια. Έτσι και τώρα, θα αγωνιστούμε με μια γροθιά και ψυχή, με εθνική αυτοπεποίθηση και την ορθόδοξη πίστη μας να ξαναβρούμε το δρόμο μας και να βαδίσουμε το δρόμο της προόδου της ευημερίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.